Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Doe mee met de ‘Groeten uit Eindhoven’ expositie in het ‘van Abbehuis’!

In samenwerking met het Eindhoven Museum, wordt er een tentoonstelling georganiseerd in het Van Abbehuis voor de maanden juli en augustus 2016, met als titel “Groeten uit Eindhoven’.

groeten uit eindhoven 1

Inwoners van Eindhovense wijken, waaronder het Vonderkwartier, worden gevraagd om met zelf gemaakte kunstwerken, affiches,  bij te dragen aan deze tentoonstelling (er worden tevens passende werken uit de collectie van het Eindhoven museum geëxposeerd).

Doelstelling is het realiseren van een stadsbrede toegankelijke doorlopende tentoonstelling in het Eindhoven Museum

Inwoners en kunstenaars uit de buurt worden gevraagd om vanuit de eigen beleving onze stad te verbeelden. (Hoe wil je Eindhoven, door jouw ogen, aan een ander laten zien.)

Voor iedereen dwz professional of amateur uit het Vonderkwartier die mee wil doen: Maak een kunstwerk, alléén 2 dimensionaal werk, (géén ruimtelijk werk, denk meer aan een affiche). Dit kunnen schilderijen, tekeningen, collages, mixed media, monoprints of met andere druktechnieken vervaardigde werken zijn (geen foto’s!).Afmetingen: Doek of paneel 40 X 50 cm, met ophangsysteem, of A3 papier.
Werken kunnen t/m Week 20 (16 t/m 22 mei 2016) ingeleverd worden bij

Jolanda Kops, Willem de Rijkelaan 4, 5616 EA Eindhoven info@jolandakops.nl
N.B. Werken brengen liefst ’s avonds na 19.00u !

In  Week 21 (23 t/m 29 mei) maakt een buurtcomité (met gekozen kunstenaar) zelf een eerste selectie van maximaal 30 werken.

In Week 22 (30 mei t/m 5 juni) maakt een onafhankelijke jury de  definitieve selectie van de te exposeren werken. Het Buurtcomité maakt de uitslag van de selectie bekend.

De complete expositietijd van alle wijken loopt van vrijdag 1 juli t/m zondag 28 augustus.

Verdere achtergrond info:

De complete expositietijd van alle wijken loopt van vrijdag 1 juli t/m zondag 28 augustus
(in totaal 9 weekends). Open op vrijdag, zaterdag en zondag.
Drie buurten samen krijgen steeds 2 weken expositietijd.

Op deze manier kunnen 12 buurten meedoen, d.w.z. dat deelname niet meer mogelijk is zodra 12 buurten zich definitief hebben aangemeld.
Aan de deelnemers wordt tevens gevraagd of zij tijdens de expositie uren (afwisselend) aanwezig kunnen zijn.

Tijdens elke expositieperiode kan het publiek op hun favoriete werk stemmen. Per buurt worden dan de 3 werken met de meeste stemmen achtergehouden.
Deze (twaalf keer drie) werken met de meeste stemmen dingen tijdens het laatste weekend mee voor de publieksprijs en de juryprijs.

Uit de collectie van het Eindhoven Museum worden kunstwerken geselecteerd die als onderwerp mensen, plekken en situaties hebben die duidelijk relatie hebben met Eindhoven. Voor veel oudere mensen in de stad heeft de Kempenland-collectie een emotionele waarde.

Het tonen van delen uit die collectie is een wezenlijk aspect van dit initiatief.

Overige doelstellingen van het “Groeten uit Eindhoven’ initiatief:
-Een brede participatie aan een cultureel project, waarin de inwoners zich vanuit hun eigen beleving bewust worden van hun stad en deze verbeelden. (Hoe wil je Eindhoven, door jouw ogen, aan een ander laten zien.)
-Burgers zich laten bezinnen op wat het betekent om inwoner van Eindhoven te zijn. (Voor sommigen al generaties lang, voor sommigen nog maar pas en voor anderen tijdelijk.)
-Buurten een impuls geven tot een culturele participatie aan een breed initiatief.
Zelfbewustzijn van de buurt bevorderen.

Door het exposeren van een wisselende selectie van werken uit de verschillende buurten wordt ingespeeld op belangstelling van buurtgenoten voor de exposities.
Er wordt ook gestreeft om kunstenaars uit de diverse wijken in dit project een rol te laten spelen door het geven van (gratis?) workshops.
Deze kunstenaars kunnen tijdens de expositie van hun buurt gratis hun eigen werk exposeren op de eerste verdieping.

Projectorganisatie:
Anne Rensen, beeldend kunstenaar, wimanne@on.nl 040-2450400
Marijke van Overbeek, beeldend kunstenaar marijvanoverbeek@gmail.com 040-2523292

Vanuit de wijk:

Jolanda Kops; Organiserend kunstenaar tevens voorzitter wijk jury
Willy de Jong; werkgroep communicatie Vonderkwartier