Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Desirée Hammen als ‘Artist in Residence’ in Vitalis Vonderhof

PWC_9997

KUNSTENAAR OP ZOEK NAAR BETEKENIS VAN WIJSHEID

Oma zei het al: ‘Wijsheid komt met de jaren’

Kunstenaar/modeontwerpster Desirée Hammen gaat van 21 maart t/m 8 mei 2016 bij ouderen van verpleeghuis Vitalis Vonderhof op zoek naar de betekenis van Wijsheid.

‘Wijsheid komt met de jaren’, leerde ze van haar oma. Bijdehante tieners (denken te) weten hoe de wereld in elkaar zit. Dan heb je ‘boerenwijsheid’, een natuurlijke manier om naar het leven te kijken. Wat is wijsheid eigenlijk? Wanneer is iemand volgens ons wijs, of niet goed wijs? Al lang is Hammen gefascineerd door deze vragen. In haar artist-in-residence periode gaat ze op zoek naar antwoord.

Vierde artist-in-residence

Desiree Hammen is de vierde kunstenaar van het project ‘Kunstblok’: een reizend atelier in een zeecontainer, dat op verschillende zorglocaties een tijdelijke werkplek voor kunstenaars biedt. Deze kunstenaars hebben één ding gemeen: ze laten zich inspireren door bewoners.

Maaike Mul, coördinator kunst en cultuur bij Vitalis: “Ouderen zitten vol verhalen. Met dit project willen we benadrukken dat ze geen zielige, zorgbehoevende groep zijn, maar juist krachtig zijn en volop meetellen. Dat laten we niet alleen aan henzelf zien, maar ook aan de buitenwereld.” Elke artist in residence krijgt gelegenheid te exposeren op locaties als het Van Abbe Museum.

Eerdere deelnemende kunstenaars waren gefascineerd door de onontkoombare verhalen over liefde en dood, door het verpleeghuis als plek waar men tot elkaar is veroordeeld of zagen Vitalis als de ideale plek voor goedkoop bier en een potje biljarten. Nu staat Kunstblok opnieuw klaar voor een bijzondere artists in residence, die vol verwachting is.

Ecole Lesage

Desirée Hammen (1976)  studeerde in 2003 af aan Artez, Hogeschool van de Kunsten in Arnhem. In 2012 voltooide zij haar opleiding aan de beroemde Ecole Lesage in Parijs, waar zij zich specialiseerde in het haute couture borduren. Zij combineert de klassieke borduurtechnieken met haar vrije, autonome werk. Daarnaast maakt zij installaties en is zij de grondlegger van GardenMania, een stadstuin op Strijp-S in Eindhoven. Zij had tentoonstellingen in Amsterdam, Istanbul, Shanghai, New York en Beijing.

Vonderkwartier is welkom!

Bewoners van het Vonderkwarier zijn van harte welkom een kijkje te nemen in het reizende atelier en mogen mee doen met verschillende borduuractiviteiten.

Elke week van dinsdag tot en met vrijdag zal de kunstenaar aanwezig, tijden variëren maar staan gecommuniceerd op de ramen van het atelier. Meld je van te voren aan als je wilt mee doen met het borduren dh@desireehammen.nl