Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Gevelgedichten update

Er is een oproep uitgegaan voor wijkbewoners om gedichten in te leveren. Ondertussen is er ook een jury voor beoordeling van de gedichten. Onder begeleiding van Noortje Kessels (van Literaire Salon) zijn dat Leonie Hendriks, Hans Kokhuis, Marjan Wijkstra, Evert Zweekhorst. In de buurt zijn een aantal gevels gevonden en er vindt nog overleg plaats welke in aanmerking komen. De bekendmaking zal zijn tijdens Grootletter Festival, zondag 13 april. Inzending tot 15 februari 2014. Op 14 januari heeft jury een toelichting gekregen over mogelijke criteria tijdens een presentatie van staddichter Tilburg.

Presentatie Nick J. Swarth, 14 januari 2014, Vitalis Vonderhof

    Bij teksten in de openbare ruimte is het volgende van belang:

  1. Lengte van de tekst: kies korte & compacte teksten. Mensen nemen/hebben nauwelijks tot geen tijd om de teksten in de openbare ruimte te lezen. Een compacte tekst biedt ook meer ruimte aan de vormgever.
  2. Inhoud m.b.t. locatie: plekgedicht dient aan te sluiten bij de locatie, zowel qua thema als qua vormgeving, dit is van grote meerwaarde voor het plekgedicht. Of: kies juist voor een tekst die niks met de locatie heeft, een tekst die juist door deze vervreemding en verrassing prikkelt.
  3. De inhoud dient niet alleen aan te sluiten bij de locatie, maar moet ook niet te zwaar zijn en geen heikele thema’s aansnijden (geloof, ras, seks). En liever niet kiezen voor een light verse. Een light verse is namelijk maar één keer leuk, niet tien jaar lang. Dus: kiezen voor teksten met poëtische verdieping. Niet te plat, maar de tekst mag natuurlijk wel grappig zijn.

Ondertussen zijn er al zo’n 13 gedichten ingeleverd!

Wij houden u op de hoogte.

op 25 februari is de jury in de slag gegaan. In totaal zo’n 45 gedichten, die door Wendy allemaal naamloos zijn uitgetikt en aan juryleden toegezonden. Onder bekwame leiding van Noortje Kessels (De literaire Salon en organisator Groot Letter Festival) zijn de voorkeuren van de leden in kaart gebracht. Daarna is een top 6 bedacht en daarna zijn gedichten gekoppeld aan de gevels. Van een aantal gedichten is een deel gekozen omdat ruimte op gevels beperkt is. Het was aangenaam en boeiend om de verschillende motivaties te horen. En met goed resultaat is het beraad afgesloten. Meer op 13 april!

Gevelteksten in de wijk is tot stand gekomen door een financiële bijdrage van het Oranje Fonds.