Vonderkwartier – De leukste wijk van Eindhoven

– Wijkvereninging Vonderkwartier Eindhoven

Zonnepanelen in het Vonderkwartier

Op weg naar een energieneutraal Vonderkwartier heeft de werkgroep Energie van het Vonderkwartier de afgelopen jaren gefocust op energiebewustwording en energiebesparing. Echter, duurzame energieopwekking is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel. De opwekking van zonne-energie ligt daarbij voor de hand.

De werkgroep onderzoekt inmiddels al ruim een jaar de (on)mogelijkheden van collectieve zonne-energie in de wijk. De resultaten van dat onderzoek hebben we op 16 maart gepresenteerd in het Summa College. Samen met ongeveer 50 wijkbewoners hebben we van gedachten gewisseld over de opwekking van zonne-energie. Heb je de bijeenkomst gemist, geen nood. Een verslag van de avond vind je op de Vonderkwartier Buurkracht pagina. De presentaties van die avond van de werkgroep zelf (PDF) en van 040energie (PDF) zijn ook beschikbaar. Uit de enquêtes die tijdens de bijeenkomst over zonne-energie zijn ingevuld, blijkt dat er veel interesse is om zonnepanelen op het eigen dak te plaatsen.

Zonnepanelenactie
Naar aanleiding van de bijeenkomst heeft de werkgroep Energie besloten een collectieve actie te organiseren. Het doel van deze actie is de uniformiteit in de wijk te behouden. Het esthetische karakter in onze wijk is natuurlijk uniek. Soms kiezen bewoners ervoor om een paneel minder te leggen om het totaalbeeld mooier te houden. Daarnaast willen we bewoners veel werk uit handen nemen, zoals het kiezen van de juiste aanbieder. Maar ook zijn een goede kwaliteit en een goede prijs uiteraard belangrijk.

We willen bewoners met elkaar in gesprek te laten gaan en hierdoor de plaatsing van panelen zo veel mogelijk per blok coördineren. De actie is opgezet in samenwerking met 040energie. Dit is een 100% non-profit vereniging die het energiegebruik van Eindhoven wil verduurzamen op een betaalbare manier.

Check even onze criteria (PDF, versie 4) op basis waarvan we het aanbod van 040energie (en hun voorkeursleverancier) hebben beoordeeld. Ook hebben we een stappenplan (PDF, versie 2) van de gezamenlijk opgezette collectieve actie. De eerste twee straatbijeenkomsten (voor plaatsing op 6 en 9 huizen in een huizenblok) hebben inmiddels in juni plaatsgevonden.

Heb je ook interesse in zonnepanelen op je dak, praat er dan eens over met je buren, stuur een mailtje naar energie@vonderkwartier.nl en start een collectieve actie voor jouw blok!

 

Heb je je ook al aangemeld op onze Buurkracht pagina? Daar kun je je ook nog registreren voor de collectieve actie. Bovendien kun je daar je energieverbruik (en straks misschien ook energieopwekking) vergelijken met andere wijkbewoners.

 

 

Comments are currently closed.