Website van de wijkvereniging Vonderkwartier Eindhoven

Wie zijn we?

De werkgroep Energie wil een duurzaam, energieneutraal Vonderkwartier ontwikkelen. De werkgroep bestaat momenteel uit: Oscar Vinck, Dirk Veldman, Wim Corstiaensen, Nicole Papen-Botterhuis en Marc Sprokel.

Maar, energiebesparen doen we samen in het Vonderkwartier. Dus ideeën, suggesties en nieuwe vrijwilligers voor deze werkgroep zijn welkom op energie@vonderkwartier.nl.

Wat doen we

We proberen de bewustwording bij bewoners te verhogen m.b.t. energiegebruik:

 • weten wat je verbruikt
 • weten waar je het aan verbruikt
 • weten waar je kunt besparen

Doelen

Daarnaast zijn er collectieve inkoopacties opgezet voor spouwmuurisolatie en zonnepanelen.
De werkgroep Energie werkt samen met Buurkracht, een instantie om met elkaar energie te besparen in de buurt. Voor acties zoals collectieve spouwmuurisolatie en meer actuele info, zie de website van Buurkracht en maak een account aan om op de wijksite van het Vonderkwartier te komen. Hier vind je alle acties en informatie.

Berichten

Kies voor een groen dak en draag bij aan een groener Vonderkwartier! 31 januari, 2021

In zomer 2020 hebben een aantal wijkbewoners het initiatief genomen voor een gezamenlijke actie rondom groene daken (sedumdaken). Wij berichtten hier al over de voordelen. Een groen dak vangt water op en ondersteunt de biodiversiteit in de stad.

Inmiddels is het tijd voor een update:

 • op basis van een vergelijking van aanbieders is gekozen voor Groendakcoach als onze partner voor groene daken.
 • Eind februari zullen de eerste dakinspecties plaatsvinden. Dit zal geheel vrijblijvend gebeuren. Dat wil zeggen dat mocht je er uiteindelijk toe besluiten om geen groen dak te laten plaatsen dat er verder geen kosten aan verbonden zijn. Tijdens de inspectie zal de Groendakcoach uw dak beoordelen op waterdichtheid, toegankelijkheid en constructie. Dit om verrassingen tijdens de aanleg te voorkomen. 
 • Kosten sedum en aanleg bedragen €64* per m2 afhankelijk van totaal aantal m2 in de wijk (*evt. dakreparatie e.d. niet inbegrepen). 
 • De subsidie van de gemeente Eindhoven bedraagt €25 per m2 (deze kun je aanvragen wanneer je minimaal 10m2 aanlegt, alleen of als collectief).

Je kunt je momenteel nog aanmelden voor de eerste ronde van dakinspecties. Mocht je hier graag meer informatie over ontvangen, of je willen aanmelden, dan horen wij het graag via   groendak@vonderkwartier.nl .

040Energie isolatie-webinar en EnergieBox project 3 januari, 2021

Met de start van 2021 worden er twee flyers over energiebesparing verspreid in onze wijk: een flyer van de gemeente Eindhoven over het project ‘EnergieBox’, en een flyer van 040Energie met de focus op isolatie. Hierbij meer over de achtergrond en de doelstellingen van beide initiatieven:

EnergieBox

Het project ‘EnergieBox’, gestart in 2019 door gemeente Eindhoven, heeft 14 mensen in dienst die jaarlijks 2000+ energieadviezen verstrekken over eenvoudige maatregelen. Bijvoorbeeld het vervangen van gloeilampen door ledverlichting, of het aanbrengen van tochtstrip en/of radiatorfolie. In januari wordt er een flyer verspreid waarmee elke Vonderkwartierbewoner een aanvraag kan doen voor een gratis EnergieBox en een gesprek met een vrijwilliger (op gepaste afstand natuurlijk).

040Energie en isolatie

Het project vanuit de stichting 040Energie en de gemeente Eindhoven is gericht op een meer uitgebreide ondersteuning, inclusief gemeentelijke subsidies en leverancierskorting. Dankzij een rijkssubsidie (Regeling Reductie Energieverbruik, RRE) kan 040Energie momenteel flinke korting geven op energieadvies voor particulieren. Dit RRE subsidieaanbod geldt tot 1 april 2021, dus wees er op tijd bij! Daarnaast kan 040Energie bij het selecteren van een goede betrouwbare leverancier interessante collectieve inkoopkortingen van al gauw 10 – 25% bedingen op zonnepanelen, spouwmuurisolatie of HR++ glas. Daarnaast geeft 040Energie middels webinars meer uitleg en voorlichting op het gebied van isolatie, zonnepanelen en warmtepompen.

Naast de Webinars is er ook een team van 040Energiecoaches, die individuele hulp aanbieden voor bewoners door middel van het definiëren van een energie stappenplan gericht op zijn/haar persoonlijke situatie. Voor meer informatie en aanmelden ga je naar de 040Energie website BESPAARHUIS.

Mochten er nog vragen of onduidelijkheden zijn, stuur dan gerust een mailtje naar de werkgroep Energie met vermelding Marc Sprokel – 040Energie – RRE project.

Marc Sprokel

EnergieCoach 040Energie & Lid Werkgroep Energie Vonderkwartier

Sedumdak/groendak 5 juli, 2020

Mede vanwege de zomerhitte en waterberging stimuleert de gemeente Eindhoven vergroening van de stad. Naast vergroening van de buitenruimte (geveltuinen, openbaar groen) kan dit ook gaan om vergroening van privétuinen en: daken.

Ook in onze wijk is dit mogelijk, zo bewezen enkele bewoners van het Prinsenhof. Op de platte daken van erkers, schuren en een balkon legden 7 buren gezamenlijk in totaal 30 m2 aan sedumdak aan. Dat is fijn voor de stad: zo’n dak biedt immers vergroening, wateropslag, en bloemen voor de bijen. Voordelen zijn er echter ook voor de bewoners zelf: een sedumdak isoleert, en zorgt ervoor dat het dak langer meegaat.

Samenwerken voor subsidie

De bewoners van het Prinsenhof hadden een goede reden voor hun samenwerking: zo konden ze een goede prijs bedingen bij het bedrijf dat de daken kwam aanleggen, én ze kwamen in aanmerking voor subsidie. Want alleen als je (al dan niet samen) minimaal 10 m2 aanlegt, kom je voor deze subsidie in aanmerking  (25 van de ongeveer 60 euro per m2).

Inmiddels zijn er vanuit de hele wijk nog zo’n 20 huishoudens geïnteresseerd in de gezamenlijke aanleg van sedumdaken. Vanwege de te verwachten zomerdroogte lijkt het verstandig om met de daadwerkelijke aanleg te wachten tot het najaar. Dat betekent dat er zeker nog meer wijkbewoners bij deze gezamenlijke actie kunnen aansluiten!

Heb jij ook interesse om mee te doen, of wil je in elk geval op de hoogte worden gehouden van deze actie? Laat dan even van je horen via energie@vonderkwartier.nl !

Meer informatie over de subsidie die je kunt krijgen staat alvast op eindhovenduurzaam.nl/klimaat .

Verslag bezoek Energiehuis Helmond 4 november, 2018

Op 1 november j.l. gingen we met een leuke vertegenwoordiging uit de wijk op bezoek bij Energiehuis Helmond. Onder het genot van een koffie en een koekje vertelden Berry en Kees hoe hun Energieclub Helmond Regio uitgroeide tot dit Energiehuis. Ontstaan als burgerinitiatief met als doel om Helmond energieneutraal te krijgen. Gerund door gepensioneerden met een energieachtergrond.

Het Energiehuis heeft als doel om mensen te informeren. Ze delen hun onafhankelijke en objectieve kennis en geven advies. Het Energiehuis is een stichting met steun van de gemeente Helmond. De gemeente heeft de wens om heel Hemond in 2035 energieneutraal te hebben.

Er is ook een intentieverklaring getekend op 12 oktober 2017 met 10 belangrijke partijen (waaronder Enexis en de gemeente Helmond). Belangrijke punten:

 • Na 1 januari 2018 alle nieuwbouw zonder gasaansluiting
 • In 2021 helderheid omtrent energievoorziening
 • Zorg voor een aantal proefprojecten

Huidige nationale ontwikkelingen brengen de energietransitie in een stroomversnelling. Zoals de ontwikkelingen in Groningen, maar ook de overeenkomst van 15 partijen, waaronder de installateurs, om na 2020 geen enkelvoudige gasketels meer te plaatsen. Daarnaast is sinds 1 juli jl. de wettelijke aansluitplicht voor aardgas vervallen.

Het Energiehuis is populair onder de particuliere woningbezitters. Momenteel hebben ze vooral senioren op bezoek, maar hopelijk komt daar snel verandering in. Naast informatie en advies in het Energiehuis zelf, bieden ze ook meer opmaat oplossing aan huis aan. Dit voor een redelijke vergoeding. Hiervoor werken ze ook samen met Slimwonenplus. Online wordt gewezen naar Milieu Centraal. Een onafhankelijke stichting die door de overheid gefinancierd wordt.

Na de introductie van het Energiehuis en het delen van de belangrijke trends, maakten we de omslag naar ons mooie Vonderkwartier. Wat kunnen wij het beste doen als we richting de 0 op de meter willen.

Om volledig over te stappen naar een warmtepomp moet je woning erg goed geïsoleerd zijn. Er doen zich rekenmodellen de ronde die helpen met de berekening of dit voor jou huis haalbaar is. Stelregel: bij meer dan 1.500 m3 gasverbruik per jaar niet beginnen aan warmtepomp. Een uitdaging voor velen in onze wijk. Tevens werken warmtepompen op lage temperaturen, wat eigelijk alleen werkt met vloerverwarming. Een potentiele flinke verbouwing.

Hybride systemen zullen ons de tijd geven om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Tevens kan je in deze tijd de minder belangrijke verwarmingen vervangen door systemen die werken met lage temperaturen. Een hybride warmtepomp zorgt voor 80% van de warmte thuis. De ketel verzorgt de koudste dagen van het jaar.

Maar hoe kan je je huis nog meer verwarmen? Kamers die je nauwelijks verwarmt, kan je ook incidenteel verwarmen met IR panelen. Denk aan de slaapkamer, kantoortje of zelfs de badkamer. Er bestaat ook elektrische vloerverwarming, maar dit is erg energie onzuinig. Voor pelletkachels en –ketels staat de milieuvriendelijkheid ter discussie. De extra uitstoot van fijnstof is niet wenselijk in de binnenstad en de pellets komen met dieselschepen uit Canada.

De belangrijkste adviezen die wij mee naar huis nemen:

 • Isoleren!
 • Wachten op ontwikkelingen en productverbeteringen die beter aansluiten bij onze specifieke behoefte én meer duidelijkheid vanuit de overheid.

Uiteraard vroegen wij de experts naar de mogelijkheid van een collectieve oplossing. Ze hebben dit in Stiphout geprobeerd maar dit is helaas geen succes geworden. De uitdaging ligt in het onderhouden, beheren en verdelen van een warmte installatie. Wie doet wat, wie betaald wat en wie krijgt wat? Er dient een additioneel netwerk in de wijk aangelegd te worden. Een uitdaging die voor alsnog niet rendabel is. Wellicht kunnen we ooit meeliften op een gemeente initiatief voor stadsverwarming.

We sloten ons bezoek af met een ronde door het huis. De experts hebben ons enorm op weg geholpen. Ga zeker eens kijken! Ook zonder afspraak zijn er inloopmogelijkheden. Zie daarvoor hun website.

Heb je naar aanleiding van dit verslag nog vragen? Stuur dan een e-mail aan energie@vonderkwartier.nl

Zodra we de presentatie van het Energiehuis hebben ontvangen, zullen we die op deze pagina publiceren. Hieronder alvast enkele foto’s.

Ga mee op bezoek bij het Energiehuis op 1 november 7 oktober, 2018

Er zijn tal van manieren om je huis te verduurzamen. Maar waar moet je nu beginnen? Graag laten we wijkbewoners kennis maken met de experts van het Energiehuis in Helmond. Zij geven uitleg en een vrijblijvend advies omtrent energiebesparing en verduurzaming.

Speciaal voor de bewoners van het Vonderkwartier gaan de deuren open op donderdagavond 1 november om 20.00 uur. We vertrekken gezamenlijk vanuit de wijk om 19.30 uur. Meld je even van tevoren aan per e-mail en geef aan naar welk van de onderwerp(en) je interesse uit gaat:

 • Vloerisolatie
 • Warmtepomp
 • Eenvoudige energiebesparingen

Meer informatie via energie@vonderkwartier.nl

Zonnepanelen huren via Zelfstroom: tweemaal zo duur! 7 oktober, 2018

Begin januari 2018 en opnieuw in september ontvingen de wijkbewoners een folder met de titel “Zonnepanelenproject in de gemeente Eindhoven”. In de folder stond een aantrekkelijk aanbod voor het huren van zonnepanelen. Echter, als werkgroep Energie hebben we nogal wat aan te merken op het aanbod. Uiteindelijk ben je dubbel zo duur uit!

Ondanks dat de folder anders suggereert, de gemeente Eindhoven heeft hier niets mee te maken. Zelfstroom is een landelijk opererend bedrijf dat niet samenwerkt met de gemeente Eindhoven. Ook online zet Zelfstroom mensen op het verkeerde been. De gemeente Eindhoven heeft niets met Zelfstroom te maken. Waarom doet het bedrijf dit?

In de folder wordt uitgelegd dat je bij Zelfstroom zonnepanelen op je eigen dak kunt huren. Dat lijkt niet verkeerd: zonnepanelen op je eigen dak zonder investering in één keer, voor een beperkt bedrag per maand. Maar er zijn andere – en voordeligere – manieren om voor een klein bedrag per maand zonnepanelen op je dak te laten leggen. Via de gemeente Eindhoven kun je een energiebesparingslening aanvragen. Daarmee koop je zonnepanelen. De installatie is en blijft helemaal van jou.

Vergelijking Zelfstroom en eigen stroom
We zijn er eens ingedoken. Hieronder een vergelijking tussen wat Zelfstroom aanbiedt in zijn folder en het alternatief wanneer je – na een gedegen advies via 040energie – zelf zonnepanelen aanschaft en die financiert met een energiebesparingslening.

De uitkomst: het aanbod van 040energie is in combinatie met een energiebesparingslening meer dan 50% goedkoper. Je bespaart hierdoor 19 euro per maand meer op je energierekening dan je betaalt aan de kosten voor financiering. Zo betaalt je investering zich dus direct uit, wat met Zelfstroom niet het geval is: daar kost het je de eerste 10 jaar juist geld (16,90 euro per maand).

[a] In de Zelfstroomfolder staat niet hoeveel Wp per paneel, maar waarschijnlijk 295 Wp. Misschien is het minder. We gaan uit van een systeem met een ‘gewone’ omvormer, geen Solar Edge.
[b] Zelfstroomfolder: gedurende 10 jaar.
[c] 2% rente per jaar, aflossing in 10 jaar (annuïtair), inclusief 1,5% afsluitprovisie. Aflossen is altijd mogelijk.
[d] Jaaropbrengst: 0,9 kWh/Wp (afhankelijk van oriëntatie van het dak) en elektriciteitsprijs: 0,20 euro/kWh via salderingsregeling.

Interesse gekregen in zonnepanelen op je eigen dak? Kijk dan voor meer informatie op onze website. Je vindt daar een aanbod van 040energie, wat samen met de werkgroep Energie van het Vonderkwartier tot stand is gekomen.

Interesse in zonnepanelen, maar niet op je eigen dak? Kijk dan bij Zonnepark Welschap. Enkele honderden wijkbewoners gingen je al voor!

Inschrijving Zonnepark Welschap start 1 mei 9 april, 2018

Zonnepark Welschap opent per 1 mei de inschrijving voor deelnemers, iets later dan verwacht. Ben je al geregistreerd als belangstellende? Dan krijg je een maand lang voorrang als je wilt gaan deelnemen.

Zonnepark Welschap heeft Greenchoice gekozen als samenwerkingspartner voor de ontwikkeling en exploitatie van het zonnepark. Iedereen die in de postcoderoos* woont kan deelnemen. Dat kan door een eenmalige inleg (je betaalt voor deelname met een aantal panelen) maar ook – voor het eerst in Nederland! – zonder inleg vooraf.

Teruggave energiebelasting

Het voordeel voor deelnemers met inleg is de teruggave van energiebelasting over de opbrengst van ‘hun’ panelen. De inleg per paneel wordt € 265 en de opbrengst is ca. 235 kWh per paneel per jaar. Energiebelasting plus btw zijn momenteel 12,65 cent per kWh. De jaarlijkse teruggave is dan 235*12,65 cent = € 29,73 per paneel. Deelnemers zonder inleg krijgen hetzelfde voordeel, maar hierop worden de deelnamekosten (rente, afschrijving) in mindering gebracht. Er blijft dan 3 cent voordeel per kWh over. Je krijgt deze teruggave alleen over het aantal kWh dat je volgens je energienota hebt verbruikt. De teruggaveregeling geldt voor 15 jaar.

 

Voorrang
Degenen die zich uiterlijk op zondag 15 april 2018 hebben opgeven als belangstellende, krijgen als eersten bericht hoe ze zich definitief in kunnen schrijven. Ze krijgen een maand lang voorrang. ​Aanmelden als belangstellende (vrijblijvend) doe je via de website 040energie.nl/welschap. Hier zie je ook welke po stcodegebieden meedoen. Woon je ergens anders? Dan kun je helaas niet deelnemen.
Op 1 mei 2018 start de officiële inschrijving. Informatie hierover volgt nog.

Het bestuur van Coöperatie Zonnepark Welschap is blij met de grote belangstelling – tot nu toe ruim 2.600 aanmeldingen waarvan ca. 1700 uit Eindhoven – én met dit aantrekkelijke en breed toegankelijke aanbod. Zo kun je op voordelige wijze bijdragen aan een duurzame wereld!

Informatie-avonden

In mei staan er in Eindhoven diverse informatie-avonden gepland voor de mensen die zich (uiterlijk 15 april) hebben aangemeld als belangstellende. Ook in onze wijk 2 avonden gepland: 17 en 22 mei in het Summa College. Als belangstellende krijg je hierover nog nader bericht.

*Meer weten over hoe het werkt of aanmelden als belangstellende? Kijk op 040energie.nl/welschap.

Al meer dan 1000 belangstellenden voor Zonnepark Welschap 25 november, 2017

Misschien had je het al gelezen in de krant: Sinds 10 oktober is in Eindhoven een zonnepark in ontwikkeling. Op de voormalige zweefvliegstrip van vliegbasis Welschap komen circa 12.000 zonnepanelen. Naar schatting levert dat per jaar voldoende stroom op voor zo’n 1.000 huishoudens. De Coöperatie Zonnepark Welschap regelt de aanleg en het beheer van de installatie. Huishoudens in de omgeving, waaronder het Vonderkwartier, kunnen zo van goedkope zonnestroom profiteren.

De regeling die dit mogelijk maakt is de ‘postcoderoosregeling’: in postcodegebieden in de omgeving van het zonnepark (de postcoderoos) krijgen deelnemers 15 jaar lang vrijstelling van energiebelasting over de stroom die ze van het zonnepark afnemen. Een mooie oplossing voor bewoners die wel wil investeren in zonnepanelen, maar ze niet op het eigen dak kunnen of willen leggen.

Denk aan de vele huishoudens in onze wijk met een jaren ‘30 woning die het authentieke karakter willen behouden. Of aan de bewoners van een appartement of huurwoning. En huiseigenaren met een ongunstig gelegen dak.

Binnen een jaar

De coöperatie is opgezet door de Eindhovense vereniging 040energie en energie-organisaties in Veldhoven, Best, Eersel en Oirschot. Momenteel onderhandelt de coöperatie met een aantal partijen die interesse hebben in het ontwikkelen van het zonnepark. Gaat alles volgens plan, dan wordt de eerste zonnestroom binnen een jaar geleverd. Het exacte aanbod moet nog worden uitgewerkt, maar het idee is dat je investering je wél de voordelen oplevert die zonnepanelen je bieden (groene stroom + lagere energierekening), maar dan zónder het nadeel dat het aangezicht van de wijk aangetast wordt.

Veel belangstelling

Inmiddels hebben zich al ruim duizend geïnteresseerden gemeld bij de vijf energieorganisaties, waarvan de helft uit Eindhoven. Eindhovenaren kunnen zich via www.040energie.nl vrijblijvend aanmelden als belangstellende via http://040energie.nl/zon/zon-collectief/zonnepark-welschap/. 040energie houdt hen dan op de hoogte en ze krijgen als eersten te horen wanneer deelnemers zich daadwerkelijk kunnen inschrijven voor zonnestroom zonder energiebelasting. Deelname is mogelijk in de postcodegebieden 5612, 5616, 5617, 5626, 5627, 5651, 5652, 5653, 5657 en 5658. Goed nieuws: onze wijk het Vonderkwartier (5616) valt binnen het postcoderoosgebied!

Veel mensen in onze wijk willen best investeren in duurzame energie, al dan niet enthousiast gemaakt door de werkgroep Energie. Zelf zonne-energie opwekken is natuurlijk ook prachtig. Maar zonnepanelen op een karakteristiek jaren ‘30 huis blijft een gevoelig punt. Juist het authentieke karakter van onze wijk is wellicht de reden dat je ooit hier bent komen wonen. Gelukkig kan dat straatbeeld nu intact blijven, zonder je groene ambities op te geven. Want binnenkort is er een alternatief voor zonnepanelen op je eigen dak: zonnepark Welschap.

Wijkteam opgericht

In het Vonderkwartier is afgelopen week een team opgericht met kartrekker Jan van Gestel dat komende maanden meer bekendheid aan dit mooie initiatief gaat geven. Zoveel kans heb je niet om van een zonnepark zo dichtbij te profiteren. Tot op heden hebben zich in onze wijk al 99 belangstellenden gemeld! Wij vinden het zonnepark een veelbelovende ontwikkeling en willen het proces met 040energie graag ondersteunen. Dus heb je vragen n.a.v. deze informatie? Neem dan gerust contact op de werkgroep Energie: energie@vonderkwartier.nl.

Wie? Wat? Wanneer? Hoe?

Investeren in zonnepanelen op Welschap, hoe werkt dat dan precies? Hoe zit dat financieel? Is het inderdaad een aantrekkelijk alternatief voor panelen op je eigen dak? We snappen dat je deze én vele andere vragen hebt. Hebben wij zelf ook. Antwoorden zijn er nog niet. Maar daar wordt hard aan gewerkt, is ons verteld door Gé de Jong van 040energie, met wie het wijkteam nauw samenwerkt.

Tip: meld je snel vrijblijvend aan

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van Zonnepark Welschap? Meld je dan in ieder geval even aan bij 040Energie. Op deze pagina van 040energie lees je meer over het project en kun je je vrijblijvend aanmelden als geïnteresseerde. Je wordt dan vanzelf op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.

Wil je toch liever zonnepanelen op je eigen dak? Klik dan hier voor meer info.

Zonnepanelen in het Vonderkwartier 29 juni, 2017

Samen met ongeveer 50 wijkbewoners hebben we in maart 2017 in het Summa College van gedachten gewisseld over de opwekking van zonne-energie. Naar aanleiding van de bijeenkomst (discussies en ingevulde enquêtes) heeft de werkgroep Energie besloten de mogelijkheden van een collectief zonnepark te blijven onderzoeken én om een collectieve actie te organiseren voor zonnepanelen op je eigen dak!

Nieuwsflits: er komt waarschijnlijk een zonnepark! Klik voor meer info.

Zonnepanelen op je eigen dak
In juli 2017 is er in onze wijk een collectieve actie opgezet in samenwerking met 040energie. Dit is een 100% non-profit vereniging die het energiegebruik van Eindhoven wil verduurzamen op een betaalbare manier.

Belangrijkste punten van onze gezamenlijke actie zijn:

 • Bewoners met elkaar in gesprek laten gaan over de plaatsing van panelen in hun straat doormiddel van straatbijeenkomsten. Zo kan bijvoorbeeld het type (en de kleur van) zonnepanelen goed afgestemd worden.
 • Goede, eerlijke en onafhankelijke informatie. Bij de straatbijeenkomst is iemand van 040energie aanwezig om uitleg te geven, met veel ruimte voor vragen. Ook is er de mogelijkheid voor een schouw bij jou thuis door een onafhankelijke schouwmeester.
 • De uniformiteit in de wijk te behouden. Het esthetische karakter in onze wijk is natuurlijk uniek. Soms kiezen bewoners ervoor om een paneel minder te leggen om het totaalbeeld mooier te houden.
 • Bewoners veel werk uit handen nemen, zoals het kiezen van de juiste aanbieder. Dit wordt zorgvuldig gedaan door 040energie en de werkgroep Energie.
 • Een goede kwaliteit (van de installatie én de installateur) én een goede prijs zijn uiteraard belangrijk. Door de collectiviteit is het aanbod erg gunstig in vergelijking met een individuele offerte of zelfs met landelijke collectieve acties.

Update najaar/winter 2017
De eerste vier straatbijeenkomsten (Prinsenhof, Maria Stuartstraat, Lodewijk Napoleonplein en Sophia van Wurtemberglaan) hebben inmiddels plaatsgevonden. De eerste 5 installaties zijn geplaatst en er zullen er binnenkort zeker meer volgen.

Hoe doe je mee?
Lees hier hoe je mee kunt doen aan deze actie: stappenplan. Heb je ook interesse in zonnepanelen op je dak, of zou je er meer over willen weten, praat er dan eens over met je buren, en doe mee aan de collectieve actie voor jouw blok!

Vragen?
Stuur een mailtje naar energie@vonderkwartier.nl.

Meer informatie vind je hier

 • Een verslag van de avond in maart 2017 vind je op de Vonderkwartier Buurkracht pagina.
 • De presentaties van die avond van de werkgroep zelf (PDF) en van 040energie (PDF) zijn ook beschikbaar.
 • Criteria (PDF, versie 4) op basis waarvan we het aanbod van 040energie (en hun voorkeursleverancier) hebben beoordeeld.
 • Een stappenplan (PDF, versie 2) van de gezamenlijk opgezette collectieve actie.
 • De website van 040energie: de specifieke actie voor het Vonderkwartier is vergelijkbaar met de algemene actie van 040energie, maar meer gericht op een aanpak per straat.

Heb je je ook al aangemeld op onze Buurkracht pagina? Daar kun je je ook nog registreren voor de collectieve actie. Bovendien kun je daar je energieverbruik (en straks misschien ook energieopwekking) vergelijken met andere wijkbewoners.